Transformative Architecture & Urban Development

Kai-Uwe von Hassel Haus

Concept, student residence

The new Kai-Uwe von Hassel Haus is located on the campus of the Christian Albrecht University in Kiel and the dormitory’s cubature reflects the urban axes at the intersection of the campus. The long wing breaks out on two sides, so that the large facade areas are divided and the building appears smaller in its overall dimension. In addition, the structure consists of four full floors and a staggered floor, which will be stepped southwards for better integration into campus. A total of 155 students are planned to be accommodated in the dormitory.

Project cost 12,5 Mio €
GFA 6200 m2
Period 01/2016 – 10/2019
Services

Service phases according to HOAI 1-4, 5-8 in parts, Consultancy of client, monitoring

The ground floor is realized along the north-south through flowing rooms as well as different insights and outlooks. The cubature of the building continues inside and creates direct visual relationships and opportunities for retreat.

The building’s flowy concept extends over the upper floors, is constantly changing and allows for a wide variety of lighting conditions and spatial proportions. Attached to that area, open communal spaces are planned throughout the building. This provides space for exchange and lowers anonymity.

The combination of a standard hybrid wood construction KfW 40 and an 85% self-sufficient, regenerative energy supply underline the holistic concept. This enables sustainable and environmentally conscious subsidized housing. Moreover, despite the special purpose of the building, it can easily be converted, supplemented or recycled. The building is considered a pilot project for the state of SH.